Atributii si responsabilitati ale angajatorilor

27 Noi

 

Angajatorul poarta intreaga raspundere privind asigurarea SSM, chiar daca desemneaza o alta persoana/persoane sau utilizeaza un serviciu extern pentru efectuarea activitatilor de prevenire si protectie si in afara de obligatiile lucratorilor la locul de munca privind SSM. Angajatorul trebuie cel putin: sa emita deciziile si sa semneze contractele necesare pentru organizarea si desfasurarea activitatilor; sa aprobe resursele necesare desfasurarii activitatilor; sa aprobe resursele necesare desfasurarii activitatii; sa verifice daca au fost aplicate corect masurile de prevenire; sa stabileasca si sa aplice sanctiuni si stimulente; sa aprobe orice documente sau raportari transmise autoritatilor competente si sa prezinte CSSM raportul anual privind asigurarea SSM.

Persoana desemnata pentru efectuarea activitatilor de prevenire si protectie in intreprindere indeplineste atributiile care i-au fost fixate de catre angajator prin fisa postului. Ea desfasoara activitatile de prevenire si protectie sau efectueaza controale pentru a verifica daca au fost adoptate si respectate masurile de prevenire si protectie prevazute, comunica angajatorului orice abateri sau aspecte care sunt contrare dispozitiilor legale si propune masuri de remediere sau imbunatatire, participa la cercetarea accidentelor, intocmeste rapoartele necesare si efectueaza inregistrarile prevazute de legislatie sau care sunt necesare.

 

Serviciul extern de prevenire si protectie efectueaza activitati de prevenire si protectie pe baza unui contract de servicii incheiat cu angajatorul. Conducatorii locurilor de munca au atributii specifice in domeniul SSM stabilite prin fisa postului. Ei participa la evaluarea riscurilor si elaborarea instructiunilor de lucru, asigura instruirea la locul de munca si instruirea periodica a lucratorilor, controleaza aplicarea masurilor de prevenire si protectie de catre lucratori.

 

Lucratorii trebuie sa respecte masurile de prevenire si protectie stabilite prin instructiunile de lucru, sa utilizeze corect echipamentele de munca si echipamentele individuale de protectie si sa efectueze activitatile stabilite prin fisa postului. Reprezentantii lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul SSM sau CSSM analizeaza orice masuri care ar afecta semnificativ securitatea si sanatatea lucratorilor in munca, analizeaza cererile formulate de lucratori privind conditiile de munca si modul in care isi indeplinesc atributiile persoanele desemnate si/sau serviciul extern; efectueaza verificari proprii; alte atributii sunt stabilite prin art. 67/HG 1425, cu modificarile ulterioare. Alte atributii si responsabilitati specifice sunt descrise in legatura cu fiecare obligatie legala.

www.instructiunissm.com – suportul tau privind sanatatea si securitatea in munca !

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: