Noţiuni de bază cu privire la prevenirea riscurilor în muncă

6 Aug

PREVENIRE: Ansamblu de activităţi sau măsuri adoptate sau prevăzute în toate etapele activităţii întreprinderii în scopul evitării sau reducerii riscurilor derivate din desfăşurarea muncii. Prevenirea trebuie să fie integrată la toate nivelurile întreprinderii.

MĂSURĂ PREVENTIVĂ: Acţiune care se face sau dispoziţie care se dă anticipat pentru a evita un risc.

RISC ÎN MUNCĂ: Posibilitatea ca un muncitor să sufere anumite daune derivate din muncă.

DAUNE DERIVATE DIN MUNCĂ: Boli, patologii sau leziuni suferite cu ocazia sau din cauza muncii.

RISC ÎN MUNCĂ GRAV SAU IMINENT: Acela care în mod raţional are probabilitatea de a sematerializa într-un viitor apropiat şi poate aduce prejudicii grave sănătăţii muncitorilor care ledezvoltă sau utilizează.

PROCESE, ACTIVITĂŢI, OPERAŢII, ECHIPAMENTE ŞI PRODUSE CE POT FI PERICULOASE: Aceleacare, în lipsa măsurilor de protecţie specifice, provoacă riscuri pentru siguranţa şi sănătateamuncitorilor care le desfăşoară sau folosesc.

ECHIPAMENT DE LUCRU: Orice utilaj, aparat, instrument sau instalaţie folosită la lucru.

CONDIŢII DE MUNCĂ: Orice caracteristică a acesteia care poate avea o influenţă semnificativă îngenerarea unor riscuri pentru siguranţa şi sănătatea muncitorilor.

ECHIPAMENT DE PROTECŢIE INDIVIDUALĂ (EPI): Orice echipament menit să fie purtat oriţinut de către muncitor pentru a-l proteja de unul sau mai multe riscuri care pot ameninţasiguranţa sau sănătatea sa la locul de muncă, după cum şi orice alt adaos sau accesoriu care săîndeplinească acelaşi scop.

INCIDENT: Întâmplare care nu a produs nici o pierdere materială sau personală, dar care însă, înnişte condiţii uşor diferite, ar fi putut provoca un accident.

BOALĂ PROFESIONALĂ: Orice deteriorare treptată a sănătăţii provocată de expunerea sistematică şi repetată la un anumit risc.

ACCIDENT DE MUNCĂ: Leziune corporală pe care un muncitor o suferă cu ocazia sau ca urmare amuncii pe care o desfăşoară ca angajat.

www.instructiunissm.com

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: