Evaluare factori de risc grupuri sensibile

10 apr.

Evaluarea riscurilor profesionale

Evaluarea riscurilor profesionale reprezintă identificarea şi aprecierea riscurilor de orice natură prezente la un loc de muncă, în vederea luării măsurilor de prevenţie care se impun. Este etapa iniţială obligatorie a oricărei politici de sănătate şi securitate în muncă.

Evaluarea riscurilor profesionale este o obligaţie legală a angajatorilor, conform Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006.

Aceasta prevede că angajatorul are obligaţia:

 • “să evalueze riscurile pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor, inclusiv la alegerea echipamentelor de muncă, a substanţelor sau preparatelor chimice utilizate şi la amenajarea locurilor de muncă” (art. 7, alin. 4, lit. a)
 • “să realizeze şi să fie în posesia unei evaluări a riscurilor pentru securitatea şi sănătatea în muncă, inclusiv pentru acele grupuri sensibile la riscuri specifice” (art. 12, alin. 1, lit. a).
 • “ulterior evaluării [riscurilor] şi dacă este necesar, măsurile de prevenire, precum şi metodele de lucru şi de producţie aplicate de către angajator să asigure îmbunătăţirea nivelului securităţii şi al protecţiei sănătăţii lucrătorilor şi să fie integrate în ansamblul activităţilor întreprinderii şi/sau unităţii respective şi la toate nivelurile ierarhice” (art. 7, alin. 4, lit. b).
 • “să întocmească un plan de prevenire şi protecţie compus din măsuri tehnice, sanitare, organizatorice şi de altă natură, bazat pe evaluarea riscurilor, pe care să îl aplice corespunzător condiţiilor de muncă specifice unităţii” (art. 13, lit. b).

Vârstnicii şi munca

Îmbătrânirea se asociază cu:

 • scăderea adaptabilităţii organismului
 • scăderea performanţelor fizice, mentale, senzoriale
 • asocierea unor patologii diverse
 • experienţă socio-profesională crescută

Din punct de vedere fizic, o dată cu înaintarea în vârstă scade forţa musculară, rezistenţa flexibilitatea. Soluţia o constituie antrenamentul progresiv, încălzirea înainte de începerea programului de muncă, intercalarea de perioade de repaus şi recuperare suficiente ca frecvenţă şi durată.

Din punct de vedere senzorial, apare:

 • scăderea auzului, dificultăţi de înţelegere a limbajului, tinitus
 • scăderea acomodării, ceea ce conduce iniţial la astenopie acomodativă, apoi la presbiopie, necesitând corecţie optică (port de ochelari)
 • scăderea transparenţei cristalinului, necesitând iluminare mai bună (de 2 ori mai mare la 45 ani, de 10 ori mai mare la 60 ani)
 • scăderea câmpului vizual
 • scăderea globală a propriocepţiei (test Romberg pozitiv)

continuarea o gasiti aici  de unde se poate descarca tot articolul

http://www.instructiunissm.com/pagevaluare_factori_de_risc_grupuri_sensibile.html

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: